Zarówno dbając o linię, jak i prowadząc aktywny tryb życia, powinniśmy polegać na zbilansowanej i zdrowej diecie, która będzie towarzyszyć nam każdego dnia. Jednym z najważniejszych elementów diety są węglowodany – wielu z nas (nawet najbardziej aktywnych) nie wie jednak, co w rzeczywistości kryje się za tym pojęciem.
Węglowodany – co to właściwie oznacza?
Wodór, tlen i atomy węgla – to trzy elementy, które składają się na organiczne związki chemiczne, zwane węglowodanami. Większość z nich ma pochodzenie roślinne i jest efektem fotosyntezy. Często słyszymy pojęcie „dobre węglowodany” – ma to ścisły związek z ich wpływem na nasz organizm. Trzeba jednak pamiętać, że większość węglowodanów jest dla nas dobra. Wszystko zależy od tego kiedy z nich korzystamy. Węglowodany są sprzymierzeńcem aktywności fizycznej, pomagają utrzymać prawidłową temperaturę ciała i mają wpływ na niemal wszystkie nasze organy wewnętrzne. Tłuszcz pali się w ogniu węglowodanów dlatego pamiętajmy, że są one również bardzo istotne podczas redukcji tkanki tłuszczowej (nie należy całkowicie z nich rezygnować). Część węglowodanów przyswajalna jest poprzez krwioobieg, pozostałe natomiast (węglowodany nieprzyswajalne) stanowią błonnik.
Węglowodany – podział, który warto znać
Węglowodany dzielimy na proste i złożone. W pożywieniu dzieli się je na polisacharydy i monosacharydy (podział tworzony jest na podstawie ilości cukrowych jednostek w danej cząstce). Do podziału węglowodanów dodać można również oligosacharydy (dwucukry). Warto wiedzieć, jakie rodzaje węglowodanów wchodzą w skład danych produktów spożywczych, szczególnie, gdy staramy się odżywiać według zbilansowanej diety.
Węglowodany proste
Cukry proste, monosacharydy lub jednocukrowce to:
- galaktoza (obecna między innymi w laktozie),
- fruktoza (obecna w owocach i miodzie)
- glukoza (obecna między innymi w produktach roślinnych, owocach i sokach z owoców).
Do dwucukrów należą disacharydy i oligosacharydy, np.:
- maltoza (obecna w wypiekach),
- laktoza (obecna w produktach mlecznych)
- sacharoza (połączenie glukozy i fruktozy, które znajdują się w naszych cukierniczkach).
Węglowodany złożone
Do węglowodanów złożonych zaliczamy wielocukry (glikogen oraz skrobia). Ciężkostrawną skrobię znaleźć możemy między innymi w ziemniakach, a produkty, które ją zawierają powinniśmy przed spożyciem poddać obróbce termicznej. Glikogen obecny jest najczęściej w wątrobie oraz naszych mięśniach (jest to nasze paliwo do wykonania pracy na treningu). Do wielocukrów należy również błonnik pokarmowy.
Węglowodany a odchudzanie
Obecność węglowodanów w diecie jest wskazana w racjonalnych ilościach. Ich nadmiar może bowiem prowadzić do otyłości lub chorób takich jak cukrzyca. Prawidłowo zbilansowana dieta powinna zawierać węglowodany o niskim i średnim indeksie glikemicznym oraz węglowodany złożone. Warto jednak pamiętać, że węglowodany proste również są nam potrzebne dlatego nie należy z nich całkowicie rezygnować.
Cukry (potoczna nazwa węglowodanów), które są nam najmniej potrzebne i które należy unikać to cukry pochodzenia przemysłowego takie jak syrop glukozowo – fruktozowy, sacharoza, cukier trzcinowy czy słodziki. Te cukry znajdziemy przede wszystkim w takich produktach jak ciasta, ciastka, soki owocowe, napoje, cola, czekolady, batony, lody. Od razu można zauważyć jakie produkty nie powinny znajdować się w diecie nastawionej na zdrowe odżywianie czy redukcję tkanki tłuszczowej.
Wskazane w diecie węglowodowany to warzywa, owoce, produkty roślinne z pełnego przemiału, takie jak ryż czy makarony (unikamy oczyszczonej pszenicy, która znajduje się w białym makaronie, białym chlebie czy bułkach). Świadomy wybór produktów zawierających węglowodany będzie stanowił doskonałe uzupełnienie diety, nie przeszkadzając nam w zmniejszaniu obwodu ciała.
Drogocenne węglowodany
Węglowodany sprawiają, że czujemy się syto, a nasze poczucie głodu maleje. Między innymi z tego powodu ich obecność w diecie odchudzającej jest wskazana. Ponadto, węglowodany regulują poziom insuliny we krwi, poprawiają perystaltykę jelit i wpływają korzystnie na metabolizm. Są one również niezwykle ważne w przypadku diet osób aktywnie uprawiających sport. Eliminacja węglowodanów to bardzo częsty błąd popełniany przez sportowców – podczas gdy ich obecność w diecie może w znacznym stopniu poprawić efekty naszych działań. Właśnie dlatego układając dietę pamiętajmy, by nie pomijać węglowodanów, które mylnie traktowane są jako wrogowie zdrowia.