Grill kojarzy nam się najczęściej z ociekającymi tłuszczem, mięsnymi potrawami, które spożywamy na świeżym powietrzu w letnie miesiące. Fani grilla nie muszą jednak rezygnować ze swoich upodobań, jeśli chcą przejść na dietę i praktykować zdrowy tryb życia. Potrawy z grilla mogą być tak samo smaczne, jak i zdrowe.

 

Grill w stylu fit

Grill już od lat jest nierozłączny z letnią, bezchmurną pogodą. Grillowane potrawy przyrządzać można na różne sposoby, również takie, które nie wymagają wychodzenia z domu. Choć grill węglowy wciąż pozostaje najbardziej popularny wśród miłośników tego rodzaju potraw, coraz większym zainteresowaniem cieszą się potrawy przyrządzane na grillowanych patelniach lub w piekarnikach z funkcją grillowania, na grillach elektrycznych lub gazowych. Tego rodzaju grill stanowić może korzystniejszą dla zdrowia alternatywę w stosunku do grilla węglowego, ponieważ przygotowane potrawy wolne są od lotnych, szkodliwych dla zdrowia związków, które wytwarzają się podczas ściekania wytopionego tłuszczu na rozżarzony węgiel. W przypadku piekarników lub patelni grillowych trudniej o przypalenie potrawy, co również nie jest najkorzystniejsze dla naszego zdrowia.

 

Zdrowe grillowanie – porady

Grillować możemy niemal wszystko – od mięs, przez warzywa, aż po pieczywo i sery. Wybór odpowiednich produktów i dobrej obróbki cieplnej może pozwolić nam stworzyć grillowane potrawy, które są zarówno smaczne, jak i dobre dla naszego zdrowia. Do grillowania potraw stosować możemy specjalnie do tego przeznaczone tacki i folie, które zabezpieczą nasze potrawy przed ogniem (jeśli korzystamy z tradycyjnego grilla). Warto unikać ognia a zamarynowane wcześniej mięso grillować nad żarem. Udowodniono, że ilość substancji szkodliwych jest ściśle powiązana z ilością tłuszczu jaki wytopi się na palący węgiel. Od razu chcę uspokoić miłośników tradycyjnego grilla. Jak powiedział pewien znany niemiecki lekarz „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. To dawka czyni truciznę”. Dwa porządne grille w miesiącu nie zrobią nam krzywdy ale dwa w tygodniu już mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

 

Jak zrobić zdrowego grilla?

Aby zrobić zdrowego grilla, powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobrej jakości produkty. Dietetyczne dania z grilla to szaszłyki, grillowane warzywa, ryby lub nietłuste mięsa. Marynaty i przyprawy najlepiej przygotowywać własnoręcznie, unikając gotowych mieszanek przeznaczonych na grilla. Przygotowując marynatę warto dodać do niej zioła, które mają działanie antyutleniające. Dodatkowo zmniejszy to działanie szkodliwych związków wydzielających się podczas obróbki termicznej. Unikajmy mocnego przypiekania mięs (choć sam jestem miłośnikiem wręcz przypalonej karkówki).

 

Zdrowy grill – przepisy na dietetyczne dania

Dietetyczne propozycje na grilla w domowych warunkach to mieszanka mięs, ryb i warzyw. Oto proste i popularne dania, które przypadną do gustu każdemu miłośnikowi grillowania:

1.      Grillowane szaszłyki

Składniki: 1 kurczak (piersi), świeża papryka, cukinia, bakłażan, ogórek, cebula, tymianek, oliwa z oliwek, rozmaryn.

Sposób przygotowania: wcześniej zamarynowane w ziołach i oliwie kawałki kurczaka nabijamy na patyki do szaszłyków na przemian z pokrojonymi warzywami. Grillujemy z każdej strony po kilka minut na tacce foliowej.

2.      Grillowany pstrąg z kaszą i surówką z kiszonej kapusty

Składniki: kasza jaglana (5 łyżek), 1 marchew, pstrąg tęczowy (świeży), sok z cytryny (4 x łyżka), tymianek (1 łyżeczka), oliwa z oliek (1 łyżka), pieprz czarny mielony, kapusta kiszona (2 szklanki), sól.

Sposób przygotowania: doprawić filet sokiem z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem. Grillować w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Rybę polać oliwą i spożywać z surówką z tartej marchwi i kapusty oraz z ugotowaną kaszą.

3.      Schab w ziołowej marynacie

Składniki: ½ schabu, czosnek (2 x ząbek), słodka papryka (1 łyżka), ostra papryka (szczypta), ½ szklanki oliwy z oliwek, tymianek, rozmaryn, pieprz, sól.

Sposób przygotowania: schab pokroić w cienkie plastry. Przeciśnięty przez praskę czosnek rozetrzeć z solą, dodać oliwę, paprykę i zioła. Zalać mięso marynatą i włożyć do lodówki. Po godzinie piec na grillu kilka do kilkunastu minut z każdej strony.

4.      Faszerowany bakłażan/ cukinia

Składniki: 1 cukinia lub bakłażan, ser feta, jogurt naturalny grecki, kasza jęczmienna, czosnek (3 x ząbek), sól, pieprz.

Sposób przygotowania: wydrążyć cukinię lub bakłażana, zostawiając około 1cm z każdej strony. Wymieszany ser feta z jogurtem naturalnym i ugotowaną wcześniej kaszą wkłożyć do cukinii. Grillować kilka minut z każdej strony w folii aluminiowej.

5.      Ziemniaki po prowansalsku

Składniki: 4 ziemniaki, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, kminek, sól himalajska, pieprz, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania: ziemniaki ugotować w mundurkach i grillować na tacce do grillowania z jednej i drugiej strony. Skropić ziemniaki olejem i doprawić przyprawami.